داکتر عادله نظری استاد دانشگاه
بیاننیوز
چگونگی تنظیم خانواده و یا روشهای جلوگیری از حاملگی را میتوان به عنوان یکی از سیاستهای برنامهریزیشده جمعیتی هر کشور دانست که هر خانواده همسو با نیازهای اجتماعی و امکانات موجود در جامعه به صورت ارادی طفل بیاورند. در واقع، مجموعه ای از اقدامات است که به زوجین کمک میکند صاحب طفل ناخواسته نشوند و قادر به ایجاد وقفه بین اطفال خود باشند.
مهمترین اهداف تنظیم جمعیت خانواده عبارتند از:
– کاهش مرگ مادران به علل حاملگی و ولادتهای متعدد و افزایش صحت آنها
– پیشگیری از سوءتغذی مادران و کودکان و ایجاد وقفه مناسب بین اطفال
– پیشگیری از ولادتهای زودهنگام و دیرهنگام
– کاهش رشد جمعیت کشور
– کاهش مرگ کودکان
– ایجاد فرصتهای مناسب به منظور تامین صحت روحی و جسمی تمام اعضا خانواده
– پیشگیری از حاملگی ناخواسته و پیشگیری از سقط جنین به صورت غیر قانونی
به منظور حفظ صحت مادر و کودک، مادرانی که پلان حاملگی مجدد دارند، بهتر است صبر کنند تا طفل کوچک شان حد اقل دو ساله شود. در غیر این صورت، این طفل با سوء تغذی و اختلال در رشد مواجه میشود.
علاوه بر این پس از هر حاملگی و ولادت، حداقل دو سال زمان لازم است تا بدن مادر کاملا بهبود یابد و شرایط لازم برای حاملگی مجدد را داشته باشد.
مهمترین اثرات و مزایای تنظیم خانواده
– بهبود اوضاع مالی هر خانواده
– بهرهمندی زوجین از تعلیم و تربیت بهتر برای اطفال شان
– ایجاد ثبات زیادتر در خانواده
– ارتقاء مشارکت زنان در فعالیتهای اجتماعی و اقتصادی
– داشتن تعداد اطفال دلخواه با توجه به شرایط خانواده
– پیشگیری از تولد کودکان ناخواسته
– پیشگیری از سوء تغذی مادران و کودکان
– کاهش مرگ و میر مادران و کودکان
– کاهش رشد جمعیت و بهبود تناسب و هماهنگی میان توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جامعه
روشهای متعددی به منظور جلوگیری از حاملگی در تنظیم خانواده وجود دارد. که بطور کلی، این روشها به چهار دسته طبقهبندی میشوند:
– روشهای طبی
– روشهای جراحی
– روشهای مکانیکی
– روشهای طبیعی
ممنوعیت جلوگیری از حاملگی از سوی حکومت طالبان در حالی وضع میشود که ملل متحد گزارش میدهد، در سال روان میلادی بیشتر از یک میلیون کودک زیر پنج سال در افغانستان با شدیدترین شکل سوءتغذی مواجه خواهند شد و تعداد فزاینده اطفال که به دلیل سوءتغذی وزن بدن شان کاهش یافته است به شفاخانهها آورده میشوند و همچنان دیده میشود که فقر در کشور رو به کسترش است.
طالبان با نقض حقوق باروری زوجین در رابطه با تصمیمگیری در باره زاد و ولد، آنچه در صدور و اجرای چنین احکامی اهمیت دارد، تاثیر مستقیم آن بر مرگ و میر زنان از طریق افزایش حاملگیهای ناخواسته و سقط جنین است.
علاوه بر این، ولادتهای متعدد، نگذاشتن وقفه لازم بین ولادتها و حاملگی در سنین پایین و بالا از جمله نتایج استفاده نکردن از وسایل جلوگیری از حاملگی هستند که آمار مرگ و میر مادران را افزایش میدهد.