افغانستانزنان و حقوق بشرگزارش ویژه

خبرنگاران زن به سازمان‌های بین‌المللی: نهادهای حامی رسانه‌های افغانستان مشرعیت ندارند

بیان‌نیوز

کریمه مرادی: شماری از خبرنگاران زن در کابل از سازمان‌های بین‌المللی حامی خبرنگاران می‌خواهند که روابط‌شان را با نهادهای حامی رسانه‌های افغانستان قطع کنند، زیرا این نهادها به‌دلیل سوءاستفاده از نام کارمندان رسانه‌ها، آدرس مشروع خبرنگاران افغانستان نیستند.

زنان خبرنگار در حالی اعتراض می‌کنند که گفته می‌شود، نهادهای حامی رسانه‌های افغانستان طی دو سال گذشته با استفاده از نام خبرنگاران و کارمندان رسانه‌ها، از سازمان‌های بین‌المللی بودجه گرفته و استفاده شخصی کرده‌اند.

براساس اظهارات مطرح‌شده، این نهادها با استفاده از مشکلات اقتصادی خبرنگاران به‌دلیل فروپاشی رسانه‌ها و بیکارشدن کارمندان رسانه‌ها، به سازمان‌های بین‌المللی حامی خبرنگاران فهرست ارایه کرده و از نام آن‌ها(خبرنگاران) استفاده سوء کرده‌اند.

سکینه ادیب، یکی از خبرنگاران زن در کابل به بیان‌نیوز می‌گوید که نهادهای حامی خبرنگاران در مقابل مشکلات و موانعی‌که سد راه کارمندان رسانه‌ها و خبرنگاران زن قرار گرفته، نه تنها هیچ‌گونه توجه و اقدامی انجام نداده‌اند؛ بلکه در برابر حذف اکثریت زنان از رسانه‌ها و اعمال محدودیت‌ها سکوت کرده‌اند.

به گفته‌ی ادیب، گرفتن بودجه به‌نام خبرنگاران از دیگر کارهای این نهاد‌ها می‌باشد که سال‌ها ادامه دارد؛ این‌که خبرنگاران زن در محیط کاری‌شان باچه نوع فسادهای غیراخلاقی مواجه می‌شوند و یا هم به چه قیمتی می‌توانند صاحب کار و یا وظیفه گردند، شاید نهادهای حامی خبرنگاران اصلا در جریان نباشند و یاهم خودشان در ایجاد فسادهای غیر اخلاقی بر کارمندان زن سهیم باشند.

سکینه ادیب، خبرنگار

این خبرنگار همچنان اضافه کرد که نهادهای حامی خبرنگاران در انتقال خبرنگاران به کشور امن نیز به‌جای خبرنگاران اصلی خبرنگاران جعلی را جابه‌جا نموده‌اند.

از سوی هم فتانه بیات، یکی دیگری از خبرنگاران زن که سالیان زیادی در رسانه‌ها ایفا کرده، می‌گوید: «هرچند در دو دهه گذشته زنان و دختران در رسانه‌های مختلف افغانستان مصروف کار بودند و از این طریق درامد نسبی داشتند و با وجود آن هم، نهادهای به اصطلاح حامی رسانه‌ها تلاش داشتند که از نام همین خبرنگاران استفاده‌جویی کنند که البته در حد توان‌شان این کار را کردند.»

به گفته‌ی فتانه، در دو سال گذشته، اوضاع فرق کرده است. رسانه‌های افغانستان به‌دلیل مشکلات اقتصادی سقوط کردند و ده‌ها زنان خبرنگار از کار بی‌کار شدند؛ اما آن‌چه مایه‌ی شرم‌سازی و ننگ برای این نهاد بوده، این است که هنوزهم بی‌شرمانه از نام خبرنگاران زن به‌دلیل محدودیت‌ها و بی‌کاری‌شان سوءاستفاده می‌کنند.

فتانه بیات، خبرنگار

او همچنان در اظهارات خود خاطرنشان ساخت که این نهادها با تهیه‌ی برنامه‌های جعلی و ارایه فهرست‌های جعلی به سازمان‌های بین‌المللی جهت دریافت فن مراجعه می‌کنند؛ تا جایی هم موفق شدند و فن دریافت کردند، اما جز این‌که جیب‌های‌شان را پر کنند، دیگر هیچ‌گونه همکاری با زنان خبرنگار نکردند.

این خبرنگار به وضوح بیان کرد:«ما زنان خبرنگار در اعتراض به استفاده‌جویی این نهادها ایستاده‌ایم و از فساد آن‌ها جلوگیری خواهیم کرد. تا حدی‌که توان داشته باشیم، صدای مان را بازتاب خواهیم داد.»

در همین حال، شمار دیگری از خبرنگاران در کابل خواستار لغو جواز فعالیت نهادهای حامی رسانه‌ها از سوی امارت اسلامی شده‌اند.

ذاکره انصاری، خبرنگار برحال زن می‌گوید: «برای همه واضح است که جامعه‌ رسانه‌ای افغانستان در دو سال گذشته با مشکلات شدید اقتصادی مواجه شده و با فروپاشی بیشتر رسانه‌ها، صدها خبرنگار شغل مقدس‌شان را از دست دادند؛ در این میان، خبرنگاران زن بیشتر از همه آسیب‌پذیرتر شدند و در شرایط فعلی با مشکلات شدید اقتصادی دست و پنجه نرم می‌کنند.»

او افزود که با توجه به این شرایط، نهادهایی که خودشان را حامی خبرنگاران می‌دانند و طی دو سال گذشته، پروژه‌های مختلفی به‌نام خبرنگاران از سوی سازمان‌های بین‌المللی حامی خبرنگاران، دریافت کردند.

ذاکره انصاری، خبرنگار

این خبرنگاران تصریح کرد که مسوولان نهادهای حامی رسانه‌ها باید پاسخ بگویند که در این اوضاع بد اقتصادی از کدام خبرنگار حمایت کردند و حمایت‌شان در چه سطحی بوده است. «ما خبرنگاران انتظار داریم که مسوولان نهادهایی‌که هم‌اکنون در کابل فعالیت دارند، باید علنی کنند که از کدام خبرنگار مرد و از کدام خبرنگار زن حمایت کرده‌اند.»

بانو انصاری معتقد است که این نهادها هیچ‌گونه پاسخ روشنی به جامعه‌ رسانه‌ای و به‌خصوص خبرنگاران ندارند؛ زیرا آن‌ها در این مدت فقط در صدد استفاده‌جویی از نام خبرنگاران بودند.

اگر این نهادها به خبرنگاران وضاحت ندهند، از امارت اسلامی توقع داریم که جواز فعالیت این نهادها را لغو و مسوولان‌شان را مورد پی‌گرد قرار دهند.

اخبار مرتبط

Back to top button