سیدمهدی حسینی
بیاننیوز – جنرال مارک میلی، رییس پیشین ستاد ارتش ایالات متحده و جنرال کنت مکنزی، فرمانده سابق سنتکام در جلسهی بررسی خروج امریکا از افغانستان در کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان امریکا حضور یافته و به سوالات اعضای کانگرس پاسخ دادند.
این جلسه که سهشنبهشب(۲۹ حوت) به وقت افغانستان برگزار شد، رییس پیشین ستاد ارتش امریکا گفت که طالبان به جز از خودداری حمله به نیروهای امریکایی، تمام مواد موافقتنامه دوحه را نقض کردهاند.
این جنرال امریکایی همچنان به وضوح بیان کرد که طالبان روابط خود را با القاعده قطع نکرده و گفتوگو با گروههای سیاسی افغان برای تشکیل حکومت را نیز آغاز نکردند.
به گفتهی این جنرال امریکایی، موافقتنامه دوحه ادامهی تصمیمگیری حکومت قبلی امریکا بود و با این حال، نیاز است که بررسی کلی از جنگ و ماموریت ایالات متحده در افغانستان صورت گیرد.
او با بیان اینکه بایدن از حضور دو هزار و ۵۰۰ سرباز امریکایی در افغانستان مخالفت کرد؛ در حالیکه رییسجمهور بایدن باید پیمانکاران امریکایی را تا زمان تطبیق موافقتنامه دوحه در افغانستان باقی میماند.
میلی همچنان در اظهارات خود تاکید کرد امریکا باید شرایط سیاسی لازم برای تطبیق موافقتنامه دوحه را فراهم میکرد.
رئیس پیشین ستاد مشترک ارتش امریکا به اعضای کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان گفت که گفتوگوی امریکا با طالبان و امضای توافق دوحه با طالبان روحیه دولت و ارتش افغانستان را شدیدا ضعیف کرد.
از سوی هم جنرال کنت مکنزی، به اعضای کانگرس افزود که براساس طرح تهیهشده امریکا، شماری از نیروها برای حفظ سفارت و خروج مصون شهروندان امریکایی باقی میماند، اما فروپاشی دولت افغانستان، این برنامههارا بهم زد.
فرمانده سنتکام در سخنان خود اضافه کرد که خروج فاجعهبار از افغانستان و کشتهشدن سربازان امریکایی در میدان هوایی کابل، ناشی از سیاستگذاری نادرست ایالات متحده بود، نه ارتش امریکا.
به گفتهی این جنرال امریکایی، در جریان عملیات تخلیه نیروها و کارمندان از کابل، از چندین حملهی تروریستی جلوگیری صورت گرفت، اما انجام حملهی تروریستی در ۲۱ اگست بهرغم برنامهریزی خوب، موفقیتی برای دشمن بود.
او همچنان در ادامهی اظهاراتش تاکید کرد که ایالات متحده باید نگران قدرتمندشدن القاعده و داعش در افغانستان باشد و برای جلوگیری از آن از طریق هوا افغانستان را تحت نظر داشته باشد.
گفتنی است، امریکا در پانزدهم اگست سال ۲۰۲۱ میلادی پس از بیست سال حضور نظامی در افغانستان، نیروهای خود را از کابل خارج کرد و طالبان بر سراسر افغانستان مسلط شد.
هرچند امریکا در افغانستان حضور نظامی ندارد، اما آسمان افغانستان را همچنان تحت کنترل دارد.