افغانستانسیاسی

خلیل‌زاد: نخستین اقدام برای توافق با طالبان در دولت اوباما برداشته شد

بیان‌نیوز – زلمی خلیل‌زاد، نماینده‌ی سابق امریکا در امور افغانستان می‌گوید که نخستین اقدامات برای گفت‌وگوها با طالبان در دولت اوباما، رییس‌جمهور پیشین ایالات متحده برداشته شده بود.

متن شهادت خلیل‌زاد روز چهارشنبه(۱۲ ثور) از طریق پلتفرم کمیته روابط خارجی کانگرس امریکا منتشر شده است. در متن این شهادت آمده است که دولت باید در زمینه توافق‌نامه دوحه گزینه‌هایی داشت: عدم اصرار بر مشروط بودن توافق و تاکید بر عقب‌نشینی و مبارزه با تروریزم، پاره کردن توافق‌نامه دوحه و سرانجام پذیرش مشروط توافق دوحه.

این مقام پیشین امریکا همچنان تصریح کرده که دولت بایدن گزینه خروج مشروط نیروها از افغانستان را انتخاب نکرد؛ در حالی‌که گزینه پذیرش مشروط توافق دوحه به بایدن مطرح شده بود.

نماینده ویژه سابق امریکا برای افغانستان گفت که کاخ سفید و شورای امنیت ملی روند کامل عقب‌نشینی نیروها در سال ۲۰۲۱ رهبری می‌کردند و در طول ماه آگست که خروج مرگبار اتفاق افتاد، تصامیم مهم درباره تعامل با طالبان از سوی شورای امنیت ملی بایدن گرفته می‌شد.

طبق سندی که کمیته روابط خارجی کانگرس منتشر کرده، خلیلزاد در طول تابستان ۲۰۲۰ روی رهایی هزاران زندانی طالبان با این استدلال که طالبان بدون آزادی زندانیان‌شان وارد مذاکره با دولت افغانستان نمی‌شوند، پافشاری کرد.

خلیلزاد گفته که او،‌ وزیر خارجه و سایرین در این زمینه هم‌نظر بودند. او افزود که پیش از شروع مذاکرات بین‌الافغانی،‌ طالبان خواهان برخی اقدامات برای اعتمادسازی بودند.

نماینده ویژه امریکا می‌گوید که دولت افغانستان با اصل آزادی زندانیان مخالف نبود بلکه با تعداد زیاد آن مخالف بود. او گفت که دولت سابق افغانستان خواهان برابر بودن شمار زندانیانی بود که قرار بود میان دو طرف مبادله شوند.

زلمی خلیلزاد در پاسخ به سوالات کمیته روابط خارجی کانگرس گفته که اعلام عقب‌نشینی همه نیروها از سوی بایدن در اپریل ۲۰۲۱ تاثیر منفی بر روحیه نیروهای دولت افغانستان گذاشت.

خلیلزاد گفت: «عقب‌نشینی نیروها تاثیر روانی داشت و بر موازنه نسبی قدرت برای دولت (افغانستان) تأثیر منفی گذاشت. این واضح است.»

آقای خلیلزاد در مورد برنامه‌ریزی احتمالی وزارت خارجه امریکا در افغانستان هم اعتراف کرده که این وزارت فاقد برنامه‌ریزی بود.

در این شهادت‌دهی خلیلزاد،‌ اظهارات او مبنی بر عدم حضور القاعده شبه‌قاره هند زیر سوال رفته است. در سندی که کمیته روابط خارجی کانگرس امریکا منتشر کرده، آمده است که به رغم ادعای خلیلزاد، شواهد حاکی از حضور القاعده شبه‌قاره هند است.

دومین سال ماموریت بنت؛ پاسخ‌گویی طالبان از نقض حقوق بشر ناممکن شده است

Related Articles

Back to top button