دیدبان حقوق بشر: طالبان جدیترین بحران حقوق زنان در جهان را خلق کرده است
بیاننیوز – دیدبان حقوق بشر در تازهترین گزارش ابراز نگرانی کرده است که طالبان در سه سال گذشته، جدیترین بحران حقوق زنان در جهان را ایجاد کرده است.
فرشته عباسی، پژوهشگر امور افغانستان در این دیدبان روز دوشنبه(۲۲ اسد) گفته است که زنان و دختران تحت حاکمیت طالبان در بدترین «کابوسهای» خود زندگی میکنند.
در گزارش دیدبان حقوق بشر تصریح شده که افغانستان تحت سلطهی طالبان تنها کشوری در جهان است که در آن دختران بالاتر از صنف ششم از تحصیل باز میمانند.
همچنان در این گزارش به نقل از ریچارد بنت، گزارشگر ویژهی سازمان ملل متحد در امور افغانستان آمده که او محرومیت زنان و دختران را «سیستم نهادینهشدهی تبعیض، جداسازی و بیاحترامی به کرامت انسانی» توصیف کرده است.
فرشته عباسی، پژوهشگر امور افغانستان در دیدبان حقوق بشر گفته است: «تحت حاکمیت سوءاستفادهگر طالبان، زنان و دختران افغان در بدترین کابوسهای خود زندگی میکنند.»
او تأکید کرده است که همهی دولتها باید از تلاشها برای پاسخگویی رهبری طالبان و همه کسانی که مسئول جنایات جدی در افغانستان هستند، حمایت کنند.
دیدبان حقوق بشر گفته است که طالبان علاوه بر تشدید محدودیتها بر حقوق زنان و دختران، آزادی بیان و رسانهها را بهشدت محدود و معترضان، منتقدان و خبرنگاران را بازداشت و شکنجه کردهاند.
این نهاد به بحران بشری در افغانستان نیز اشاره کرده و گفته است که قطع کمکهای انکشافی به ایجاد بحران انسانی در افغانستان کمک کرده است.
بهگفتهی دفتر هماهنگی امور بشردوستانهی سازمان ملل متحد (اوچا)، بیش از نیمی از جمعیت افغانستان با ناامنی غذایی روبهرو هستند و زنان و دختران از جمله افرادی هستند که از این بحران بهشدت آسیب دیدهاند. در همین حال برنامهی واکنش بشردوستانهی سازمان ملل متحد برای سال ۲۰۲۴ با کمبود بودجه مواجه است.
دیدبان حقوق بشر گفته است که ازدستدادن کمکهای خارجی بهشدت به سیستم مراقبتهای صحی افغانستان آسیب رسانده و سوءتغذیه و بیماریهای ناشی از کمبود مراقبتهای صحی را تشدید کرده است.
این نهاد افزوده است که ممنوعیت تحصیل دختران توسط طالبان منجر به کمبود کارمندان صحی زن در آینده خواهد شد.
دیدبان حقوق بشر تأکید کرده است که کشورهای کمککننده باید راههایی برای کاهش بحران انسانی بدون تقویت سیاستهای سرکوبگرانهی طالبان علیه زنان و دختران بیابند.
فرشته عباسی گفته است: «سومین سالگرد تسلط طالبان یادآوری تلخ بحران حقوق بشر در افغانستان است، اما باید فراخوانی برای اقدام نیز باشد.»
او تأکید کرده است که دولتهایی که با طالبان درگیر هستند باید پیوسته به این گروه یادآوری کنند که تجاوزات آنان علیه زنان و دختران و همهی افغانها، تعهدات افغانستان تحت قوانین بینالمللی را نقض میکند.
عباسی تأکید کرده است که تمویلکنندگان راهحلهای پایداری را برای رسیدگی به بحران انسانی افغانستان ایجاد و به نیازمندان کمک کنند.
با این حال، حکومت طالبان موضوع زنان را یک امر داخلی میدانند در عین حال، مقامهای حکومت کنونی طی سه سال گذشته همواره اعلام کردهاند که حقوق زنان و تمام مردم افغانستان تامین شده و هیچگونه مشکلی در این راستا وجود ندارد.
علاوه براین، مقامهای طالبان همواره از جامعهی جهانی و کشورهای جهان خواستهاند که در امور داخلی افغانستان مداخله نکنند.
زبیده اکبر، برندهی جایزه شبکه اقدام بینالمللی برای «برابری جنسیتی» شناخته شد