نشست «مجمع گفتمان ملی» در ترکیه؛ آیا ابتکار کرزی است؟
سیدمهدی حسینی
بیاننیوز – اخیرا گزارش شد که نهاد موسوم به «مجمع گفتمان ملی» نشستی را در شهر استانبول ترکیه برگزار کرده است که در این نشست، چهرهها از آدرس جناحهای مختلف سیاسی حضور داشتند. در این نشست از سیاسیون کنونی کابل و نمایندگان طالبان دعوت شده بود، اما طالبان نه تنها اشتراک نکرد، بلکه از حضور برخی افراد در این نشست نیز جلوگیری کردند.
براساس آمارهای منتشرشده، این نشست که برای دو روز برگزار شد، در آن 70 چهرهی سیاسی بهشمول نمایندگان جامعه مدنی و اقوام افغانستان بحث و تبادل نظر کردند.
این نشست پشت درهای بسته در استانبول برگزار شد. منابع به افغانستان اینترنشنال گفتند که میزبانی این نشست بر عهده حکمت خلیل کرزی، مصطفی مستور و ادریس زمان بوده است.
یکی از اشتراککنندگان به رسانهها گفته که دو نفر از نمایندگان مجمع به کابل رفته و خواهان همکاری طالبان، حامد کرزی و عبدالله عبدالله شده بودند.
طبق اظهارات منبع، هیچ یک از این طرفها اعلام همکاری نکرده و نمایندهای در این نشست نفرستادند.
کاربران شبکههای اجتماعی و همچنان برخی منابع گفتهاند که این نشست به ابتکار حامد کرزی و عبدالله عبدالله صورت گرفته است. این دو شخصیت سیاسی در کابل طی سه سال اخیر، همواره گفتمان ملی را در سطح افغانستان مطرح کردهاند.
عبدالعلی محمدی، یکی از نزدیکان آقای کرزی در این مورد این گزارشها توضیحات داده و گفته است: «گفتمان ملی، کلیدواژهای است که برای اشاره به یک نقشه راه و روند سیاسی برای حل مشکلات و بحران جاری در کشور از جانب حامد کرزی، طی سه سال اخیر با جوانب مختلف داخلی و بینالمللی مطرح و همواره در دیدارها و مناسبتهای گوناگون مورد تاکید ایشان قرار داشته و با استقبال جدی و فراوان هم مواجه شده است.»
آقای محمدی در برگهی فیسبوک خود نگاشته است که اما این هرگز به معنای ایجاد یک مجموعه یا حمایت از فرد یا گروه خاصی زیر عنوان گفتمان ملی نیست و رییسجمهور سابق در صورتی آن را مفید و موثر میداند که با مشارکت تمام مردم افغانستان و در سطح ملی راهاندازی شود.
او در ادامه نگاشته: «بنابراین، نشستها و تلاشهای سایرین هرچند با عنوان گفتمان ملی، ارتباطی با رئیسجمهور پیشین ندارد؛ در دیداری که هفتهی گذشته دو نفر از برگزارکنندگان نشست اخیر استانبول با ایشان با حضور اینجانب و برخی دیگر از مشاوران داشتند، به آنان گفته شد که کار شان را به رئیسجمهور پیشین معطوف نکنند.»
مردم حق دارند که بیباور و بدبین باشند
فوزیه کوفی، از اشتراککنندگان نشست مجمع گفتمان ملی در استانبول بود و او در این مورد وضاحت داده که نیت اشتراککنندگان این است که از تجارب گذشته در هر سطحی و به نحوی آموخته شود و اگر ممکن باشد با بازتعریفی اصول مشترک بر مبنای منافع مشترک روایت مردممحور که پایه اساسی آن را عدالت اجتماعی تشکیل دهد، صورت بگیرد.
کوفی در پلتفرم ایکس نوشته است: «چنانچه همه شاهد هستند، در سه سال گشته تلاشهایی در جهت انسجام نیروهای حوزه مخالف طالبان در محور روایت بومیکه فرایند آن تشکیل نظام بر مبنای خواست و اراده ملت باشد، صورت گرفت که من بخشی از وقت و انرژی خود را معطوف به این تلاشها کردهام و خواهم کرد.»
به گفتهی فوزیه کوفی، شکلدهی چنین روایتی برای جاگزینی وضع موجود امر لازمی است و این امر در مرحله اول مستلزم گفتوگو میان نیرو های حوزه مخالف طالبان میباشد.
خانم کوفی در ادامه تصریح کرده که به همین دلیل هر فرصتی را در راستای تقویت فضای اعتماد و توافق روی اصول و ارزشهای مشترک با در نظرداشت تنوع نسلی، افکار و اقوام افغانستان بدون در نظر داشت خودخواهی و بر تریطلبی حمایت نموده و در راستای تقویت آن مساعی به خرچ خواهد داد.
با این حال گفته میشود که حکمت خلیل کرزی از نزدیکان کرزی، مصطفی مستور از نزدیکان عبدالله عبدالله و ادریس زمان معاون سیاسی وزارت خارجه پیشین افغانستان که روابط نزدیکی با طالبان دارد، از فعالان این مجمع هستند.