افغانستانسیاست

خلیل‌زاد: توافق‌نامه دوحه می‌تواند یکی از گزینه‌های جدید حکومت جدید امریکا با افغانستان باشد

بیان‌نیوز – زلمی خلیل‌زاد، نماینده‌ی سابق ایالات متحده برای صلح افغانستان می‌گوید که اجرای توافق‌نامه دوحه با طالبان می‌تواند که یکی از گزینه‌های حکومت جدید امریکا با افغانستان باشد.

خلیل‌زاد گفت: «توافق دوحه تنها توافق رسمی است که ایالات متحده با طالبان دارد و طالبان نیز مدعی است که به این توافق پابند است.»

او  این اظهارات را روز چهارشنبه(23 عقرب) در نشست موسسه امنیت جهانی و ملی دانشگاه فلوریدا بیان کرد. این دانشگاه نشستی را در مورد جایگاه افغانستان در سیاست خارجی دولت آینده‌ی امریکا برگزار کرده است.

در این نشست شماری از شخصیت‌های مطرح سیاسی افغانستان سخنرانی خواهند کرد.

خلیل‌زاد در روز نخست این نشست تاریخ خروج امریکا از افغانستان را شرایط دشوار توصیف کرد و گفت که واشنگتن تصمیم گرفت که به دلیل نحوه جنگ یا ادامه نیافتن به دلیل هزینه‌های آن، تغییری‌که در جهان وجود داشت و نیز تغییر در ماهیت تروریزم، سرانجام این تصمیم اتخاذ شد که زمان خروج نیروهای امریکایی از افغانستان فرا رسیده است.

به گفته‌ی نماینده‌ی خلیل‌زاد، تا قبل از خروج نیروهای امریکایی، کار در میدان جنگ به بن‌بست رسیده بود، زیرا دو طرف آن‌قدر نیرو داشتند تا ابد بجنگند و بنابراین، این نیاز احساس شد که باید خروج مسوولانه صورت گیرد و کاری انجام شود که افغان‌ها مذاکره کنند و این شعار برجسته بود که باید راه حل سیاسی جست‌وجود شود تا راه حل نظامی.

او با بیان این‌که وظیفه‌اش خروج امن نیروهای امریکایی از افغانستان بود، تاکید ورزید که به صلح فرصت داده شود و رهبران سیاسی افغان دور هم جمع شوند تا توافقی با طالبان صورت گیرد که چنین کاری انجام نشد و در عین حال، ایالات متحده به یک درکی رسید که با اداره‌ی موجود افغانستان(طالبان) به توافق برسد.

خلیل‌زاد در خصوص توافق‌ دوحه با طالبان گفت که بر اساس این توافق قرار بود که دولت یا اداره‌ی اسلامی بر مبنای گفت‌وگوهای افغانی تشکیل شود و در صورت خواست آن دولت، در نظر بود حضور امریکا در افغانستان حفظ شود، اما هیچ توافقی حاصل نشد، تا این‌که جدول زمانی خروج امریکا از این کشور فرا رسید.

این مقام سابق امریکایی در ادامه خاطرنشان ساخت که متن توافق‌نامه دوحه یک مقدار عامدانه مبهم بود، زیرا اگر خیلی روشن بیان می‌شد که در صورت عدم توافق بین‌الافغانی، امریکا از افغانستان خارج نمی‌شود، طالبان این توافق‌نامه را نمی‌پذیرفتند و از سوی دیگر، نگرانی وجود داشت که ایالات متحده بار دیگر در این کشور گیر بی‌افتد.

از سوی هم، جنرال فرانک مکنزی، فرمانده سابق سنتکام در این نشست به صراحت ابراز کرد که عدم دخالت دولت سابق افغانستان در مذاکرات دوحه، اشتباه ایالات متحده بود.

این مقام سابق امریکایی افزود که خلیل‌زاد تلاش کرد تا دولت افغانستان را وارد مذاکرات کند، اما شرایط دشوار بود و این اتفاق هرگز نیفتاد.

یوناما از طالبان خواست که اجرای حکم اعدام را توقف دهد

اخبار مرتبط

Back to top button