بیاننیوز – نمایندگان کشورهای روسیه و فرانسه در نشست شورای امنیت سازمان مللمتحد ابراز نگرانی کردند که اوضاع امنیتی در افغانستان بدتر شده و مبارزهی لازم علیه شاخه خراسان داعش از سوی حکومت سرپرست صورت نگرفته است.
نشست شورای امنیت سازمان مللمتحد شام روز پنجشنبهشب(12 دسامبر) به وقت کابل با محوریت افغانستان برگزار شد.
جی درمدیکاری، معاون نماینده فرانسه در نشست شورای امنیت گفت که القاعده در افغانستان احیا شده و شاخه خراسان داعش نیز امنیت منطقه را با خطر مواجه کرده که با این وجود، وضعیت امنیتی افغانستان در ماههای اخیر بدتر شده است.
این مقام فرانسوی در نشست شورای امنیت سازمان ملل همچنان ابراز نگرانی کرد که شاخه خراسان داعش حامیان خود را در اروپا نیز فعال کرده است.
در همین حال، واسیلی نبنزیا، نماینده روسیه در شورای امنیت سازمان ملل در نشست این شورا در سخنانی، مبارزه حکومت سرپرست را علیه گروهک تروریستی داعش ناقص دانست و گفت که شاخه خراسان گروه تروریستی داعش، حضورش را در افغانستان تقویت و جنگجویان بیشتری را استخدام کرده است.
نماینده روسیه تصریح کرد: «ما متوجه اقدامات طالبان هستیم؛ اما این تلاشها متاسفانه برای ریشهکن کردن این گروه کافی نبوده است. ما میبینیم که این گروه حضور خود را در افغانستان تقویت میکند و جنگجویان جدید به خصوص از بیرون افغانستان استخدام میکند.»
بر اساس اظهارات نماینده روسیه، گروهک تروریستی داعش شیوه حملات خود را در افغانستان تغییر و توسعه داده است و این حملات بیشتر از اقلیتهای قومی و مذهبی و به خصوص کودکان و زنان قربانی گرفته است.
او با بیان اینکه هدف حملات تروریستی در افغانستان تغییر نکرده است، ابراز داشت که گروهک تروریستی داعش تلاش میورزد که به عنوان نیروی بدیل در افغانستان جای پا باز کند و از این طریق، در صدد ناامن کردن کشورهای منطقه است.
آقای نبنزیا به وضوح بیان کرد که شاخه خراسان گروهک تروریستی داعش از خارج افغانستان کمکهای مالی دریافت میکند و در عین حال، از سلاحهای بهجا مانده از کشورهای غربی در افغانستان استفاده میکند.
تشکیل دولت فراگیر
فو کنگ، نماینده چین در شورای امنیت با اشاره به دستآوردهای مثبت حکومت سرپرست در سه سال گذشته اشاره کرد و گفت که در شرایط بحرانی، افغانستان از ثبات برخوردار است، اقتصاد و حقوق کارمندان دولتی در حال بهبود است.
او افزود: «افغانستان در یک مقطع مهمی بازسازی صلح آمیز خود قرار دارد. وضعیت امنیتی ثبات یافته و وضعیت معیشتی مردم به تدریج رو به بهبود است. همکاریهای منطقهای با افغانستان عمیقتر و قویتر شده است.»
نماینده چین در خصوص تهدیدهای تروریستی در افغانستان و کاهش کمکهای بشردوستانه در این کشور ابراز داشت که جامعه جهانی برای حل این موضوعات باید دست به کار شود.
آقی کنگ کمبود مواد غذایی، مهاجرتهای فزاینده، آلودگی محیطی و کاهش کمکهای بینالمللی را از چالشهای اساسی افغانستان بر شمرد و تاکید ورزید که که کشورها نباید با کاهش کمکهای بینالمللی، فشار سیاسی بر افغانستان وارد کنند و در شرایط حاضر ایجاب میکند که سرمایهگذاران بینالمللی در این کشور سرمایهگذاری کنند.
او از امریکا خواست که بدون پیششرطی، داراییهای مسدودشده افغانستان را آزاد و تحریمهای یکجانبه را لغو کند.
نماینده چین همچنان با اشاره به ممنوعیت اشتغال و آموزش زنان و دختران افغانستان خاطرنشان ساخت که این موضوعات مساله اساسی آن نیست و لازم است که جهان از بازسازی افغانستان حمایت کند.
از جانبی، نماینده چین همچنان از حکومت سرپرست خواست که با ایجاد دولت فراگیر و همهشمول، گامهایی را بردارند که به نفع تمام مردم افغانستان باشد.
منزویشدن افغانستان راه حل نیست
روزا اوتنبایوا، فرستاده ویژه دبیرکل سازمان مللمتحد برای افغانستان که در این نشست سخنرانی میکرد، خواستار استمرار تعامل جامعه جهانی با حکومت سرپرست و اعتمادسازی برای منافع مردم افغانستان شد.
خانم اوتنبایوا با اشاره به محکومیتهای بینالمللی علیه اقدامات مقامهای حکومت سرپرست گفت: «به نظر میرسد که فشار و محکومیت کارساز نیست و اگر بدون تعامل اصولی و پیشروانه دنبال شود، به انزوای افغانستان میانجامد.»
فرستاده ویژه دبیرکل سازمان ملل همچنان بیان کرد: «انزوای افغانستان راه حل نیست و ما باید به تعامل برای ایجاد اعتماد به نفع مردم افغانستان ادامه دهیم. ما باید هم صبور و عملگرا باشیم و هم در اصول خود قوی و مصمم باشیم؛ اما مهمتر از همه، ما باید در حمایت از مردم افغانستان مصمم باشیم.»
نشست شورای امنیت سازمان مللمتحد در حالی برگزار میشود که بر اساس اظهارات مقامهای حکومت سرپرست، گروه تروریستی داعش در هفت ماه حمله در افغانستان انجام شده که شش مورد آن در بیرون از این کشور طراحی و سازماندهی شده است.
در آخرین مورد، گروه داعش مسوولیت حمله بر مقام وزیر کابینهی حکومت سرپرست را که روز چهارشنبه صورت گرفته، به عهده گرفت.
با این حال، مقامهای حکومت سرپرست، هرگونه جلسات و نشستهای شورای امنیت سازمان مللمتحد را بدون حضور نمایندهی بیفایده عنوان کردهاند.
نخستین سفر هیات بلندپایهی روسیه به کابل؛ مقامهای امنیتی روسیه و حکومت سرپرست گفتوگو کردند